Pár slov o nerezové oceli a technologii výroby nerezových dřezů
Mnozí z Vás se často ptají při nákupu kuchyňského dřezu z nerezové oceli, jaké to má fyzikální vlastnosti, zda je nabízená nerezová ocel dostatečně kvalitní a zda skutečně nerezne? Ano, tato otázka se možná zdá být nesmyslnou, ale náš článek je zaměřen právě na to, abychom přiblížili, jaká přesně nerezová ocel je výhodnou koupí, a které je lepší se vyhnout.
Zrezne či nikoliv?
Materiálem číslo jedna pro výrobu kuchyňských dřezů je nerezová ocel třídy 18/10 NiCo, která se skládá z 18 % chromu a 10 % niklu. Právě toto procentuální složení dělá ji odolnou vůči rzi, vysokým teplotám a kyselinám, obsaženým v potravinách. Jak ale ověříte, že právě tato ocel je skutečně nerezovou? Pomoci obyčejného magnetu – skutečná nerezová ocel nepřitahuje magnet, ten pouze klouže po povrchu. Pokud magnet jakoby „skáče“ na dřez, je dosti pravděpodobné, že tato ocel brzo zrezne. Mějte ale na paměti, že u svařovaných dřezů nádoba se vyrábí z velmi kvalitní nerezové slitiny, boční křídlo ale obsahuje více železa.
Lisovaný nebo svařovaný?
Lisované dřezy jsou vyrobeny z jednoho ocelového listu lisováním. Výhodou takové výrobní metody je absence spár, ale hlavní nevýhodou – její malá hloubka (hlubší, než 20 cm se nevyrábějí), navíc při narušení výrobní technologie je dosti pravděpodobné, že v některých místech ocel bude velice tenká, tudíž nespolehlivá. Výhodou svařovaných dřezů je to, že výsledný výrobek má širokou škálů hloubek a provedení, a tloušťka ocele je dostatečná a jednorodá.
Doufáme, že tento článek usnadnil Vaši orientaci a možná i urychlil Váš výběr nerezového kuchyňského dřezu. Pokud pořád váháte a nejste si příliš jistí výběrem toho či onoho, můžeme doporučit prvotřídní kvalitu FRANKE, která je velmi oblíbená a velmi životaschopná.